2024-06-19 13:12Pressmeddelande

Fokus på återbruk under invigningen av Nya Elis Park

Invigning av Nya Elis Park.Invigning av Nya Elis Park.

Förra veckan invigdes Nya Elis Park när Väsbyhem öppnade upp för ett tillfälligt torg på platsen där gamla Medborgarhuset har stått. Under invigningen samlades minnen från gamla Medborgarhuset in och det bjöds på flera aktiviteter kopplat till återbruk.

I torsdags arrangerade Väsbyhem invigning av Nya Elis Park. Medan detaljplaneprocessen pågår öppnas platsen där gamla Medborgarhuset stått upp för ett tillfälligt torg. Under invigningen samlades minnen in, totalt lämnade Väsbyborna in över 60 minnen - en viktig del av Väsbys historia. De som lämnade in ett minne fick en tegelsten från gamla Medborgarhuset, ett av många sätt som Väsbyhem väljer att arbeta med återbruk inom projektet.

Trots att byggnaden har demonterats kommer stora delar av den att leva kvar i andra byggnader. Allt från tegelfasaden till panelväggar och belysning kommer att återbrukas. Amanda Borneke, specialist inom cirkulär ekonomi på arkitekt- och teknikkonsultbolaget Sweco, fick i uppdrag av Väsbyhem att göra en återbruksinventering av det gamla Medborgarhuset inför att huset skulle demonteras.

Min bedömning är att 80 procent av husets beståndsdelar kan återanvändas. Det handlar om allt från teglet i fasaden till marmorn i golven och en massa inredningsdetaljer som är tidstypiska och har ett högt kulturvärde. Det enda som inte går att återbruka är material som innehåller farliga ämnen, allt annat försöker vi att ta till vara, säger Amanda Borneke, specialist inom cirkulär ekonomi på arkitekt- och teknikkonsultbolaget Sweco.

Väsbyhems målsättning är att så mycket som möjligt av materialet ska återanvändas lokalt. Såväl tegel som träpaneler och inredningsdetaljer kan komma att byggas in i den nya fastigheten, som kommer att stå på samma plats och vara inflyttningsklar om några år.

Förutom att Amanda fanns på plats tillsammans med Väsbyhem för att berätta om återbruket bjöd även invigningen på uppträdande av Tobbe Trollkarl med showen Återvinn eller försvinn. Upplands Väsby kommun fanns också på plats för att ta emot synpunkter kring det nya kommunhuset. Det serverades korv, glass och popcorn i solen. Uppslutningen var stor och invigningen blev lyckad där både minnen, skratt och framtidsplaner delades mellan Väsbybor.Om AB Väsbyhem

AB Väsbyhem är ett allmännyttigt bostadsbolag i Väsby. Bolaget äger ca 4 900 lägenheter och ca 40 000 kvm lokaler. Omsättningen för 2023 uppgick till 539 (507) miljoner kronor. På koncernnivå är soliditeten 44 (42) procent. Bolaget är sedan många år ett av de ledande bostadsföretagen i landet och är känt för sin stora andel marknära och småskaliga bebyggelse samt olika kategoriboenden. Väsbyhem är miljöcertifierade enligt ISO 14001 samt kvalitetscertifierade enligt ISO 9001. Väsbyhems vision är att vara ”En värd för alla. Idag och imorgon".


Kontaktpersoner

Marknad- och kommunikationschef
Caroline Sjölund